kolmapäev, jaanuar 20, 2010

World Magnetic Tour

Jah, orkester on varsti taas linnas! Sel korral tänu lätlaste kõhnale rahakotile. Tänu Leedus käimisele sattusin tagasiteel just õigel ajal Tallinnasse ning sain ka endale Solarise keskusest pileti lunastada. Kas Metallica tahtiski nii või on see lihtsalt juhus, aga Tallinna kontsert jääb minu ettevalmistushooaja viimasele päevale ning on seega justkui kirss tordi peal!

Põlvamaa MV SO
Eelpoolmainitud Leedu-reisi eel oli mul au osa võtta konkurentsitihedatest Põlvamaa suusa-o meistrivõistlustest. Suusavorm on sel aastal päris hea, seega liikus 83kg mööda Saarjärve metsasid täiesti arvestatava kiirusega. Aga protokollis piisas minu muidu headest sõitudest, mis ei jäänud siiski vigadest puutumata, vaid kümnendaks ja kaheteistkümnendaks kohaks. Möödas on need ajad (juuniorideklass), kus endise suusatajana võis veel medaleid võtta. Ehk panustan järgmine talv veelgi enam suusaettevalmistusse?Sprindi ja tavaraja kaardid

Saarjärvelt võtsin üheskoos leedukatega ette 10tunnise reisi Vilniuse suunas. Kogemustega bussireisijana läks see aeg kui lennates. Sain sõidu ajal kuulda natuke Leedu o-elu suurtoetajast ettevõttest IGTISA, mis on loonud omanimelise tiimi, mille all võisteldakse nii suvel kui ka talvel. Eelmisel aastal oldi Jukolal puhtalt leedukatega 38. kohal.

Vilnius
Äsja 1000-aastaseks saanud Leedus võttis mind vastu juba aastaid sealmail töötanud onupoeg. Rajasin baaslaagri tema korterisse Vilniuse city lähistele. 2 esimest päeva avastasin vanalinna, mis vapustas mind kirikute hulgaga. Ükskõik kuhu kõrgemale ka tõusta, ikka oli näha vähemalt kümmet kui mitte kahtkümmet torni.Vaade 3 risti mäelt vanalinnale

Minu puhul on paratamatu vaadata iga linna või metsa kui võimalikku orienteerumismaastikku, nii ka Vilniuse vanalinna. Aga nagu selgus, polegi sellest tänapäevast sprindikaarti, kuigi tänavatevõrgustik ning sisehoovid pakuksid mõnusat peamurdmist. Haistan töövõimalust!

Vanalinnast ida pool, Vilnia jõe paremal kaldal nõlval asub lausa omaette vabariik Užupio, mis kuulutas 1999. aastal välja iseseisvuse ning valis endale ka presidendi. Samuti on neil olemas saatkond Moskvas ning 12-meheline armee. Leedu presidendipaleeni on sealt vaid pool kilomeetrit, aga õnneks on tegemist rahumeelsete kunstnike ja boheemlastega. Samas linnaosas kaunistati ka 2008. aastal Balti MV ajal Maido buss kirjaga "Riski Biz" vms.Sissepääs vabariiki. Siin elavad vist hipid. Nõukogude võim ei hakand peale.

Ühel jooksutreeningul linna idaossa juhtuski äkki, et hakkas tuttav tunne - küngas, männid, kaitsekraavid - siin olen ma olnud! Jätkates jooksu leidsin veel tuttavaid kohti ning siis kirgastuski, et muidugi - Balti MV teate maastik. Püüdsin mälu järgi taaselustada esimest etappi, aga poolel teel, suurel ninal läks sel korral sassi. Võõrale nagu mina võikski Vilnius meelde jääda suurepäraste maastikega keset linna. Lausa nii head, et 2005. aasta kevadel käis Prantsuse koondis seal Jaapanis toimuvaks MMiks treenimas. Ka leedukate tulemused on korrelatsioonis maastike sarnasusega: S. Krepsta ind. kohad: sprint 8., lühirada 7. Teade 6. koht.

Tagasi Eestis
Maailmaturnee sai jätku juba kodumaal koondise hooaja avalaagris, kus sportlasi võttis vastu uue peatreener Elo Saue. Programm oli tihe, sisaldades nii märkesuusatamise võistlust, tõusulõike kui ka plastiliinikeraamikat, mille eesmärgiks oli teha endale Bulgaaria EM-maastike pisike koopia. Modelleerisin amandusadamsonlikult tükikese rannaäärsetest luidetest, kus joostakse sprindi finaal.

Aktiivse perioodi lõpetas suusamatk marsruudil Vastseliina-Tabina. Jalas olid Rootsi sõjaväe puusuusad. Polnud kerge, polnud raske, aga oli väga mõnus. Teadmiseks konkurentidele: Winter Xdreamil kasutab Latvijas Pups siiski traditsioonilist põlvetõstetejooksu.

Puutlipalu metsavendadest võib lugeda Etsi blogist.


1 kommentaar:

Peep O. ütles ...

Kas sa viitsid veidi pikemalt IGTISA´ga seoses kuuldut lahti kirjutada?