laupäev, jaanuar 26, 2008

Grand Canyon































Suur, suurem, kõige suurem. Söögiisu muidugi - pärast kvaliteetreeningut Suure Kanjoni serval. Tegelikult oli meil küll puhkepäev, aga vahva künnivagu* keset kõrbe sundis end siiski liigutama.

Kolmveerandtunnise jooksu järel, mis kestis tegelikult koos pausidega umbes poolteist tundi, tegime kerge eine ning kuulasime Rangeri (peaaegu nagu kurikuulus Walker) lühiülevaadet kanjoni kujunemisest.

Meelde jäi, et kõige põhjas olevad kivimikihid on ligi 1,7 miljardit aastat vanad ning kõige pealmised vaid 270 miljonit. Lootsin alguses, et äkki on seal ka jälgi dinosaurustest, aga need elajad ilmusid alles 250 miljonit aastat tagasi, mistõttu pole neist seal jälgegi.

Kui kellelgi tekib küsimus, mispärast on kõige pealmine kiht nii vana ehk 270 milj ega ole hoopis pärit tänapäevast, siis vastuseks on erosioon, mis on pealmise kihi lihtsalt minema kandnud. Kuhu? Mina ei tea.

Minu jaoks jäi päris palju küsimusi veel vastuseta, aga mõned geoloogid juba teavad neid, kuna on kogu elu kanjoni uurimisele pühendanud. Lõpmatute eri koostise ja värvidega kihtide tõttu ei tohiks neil ka igav hakata.

Viimastel päevadel on keskkonnaga kohanemise tõttu tulnud treeningutesse uut kvaliteeti. Mootor ei kuumene enam hapnikupuuduses üle ning jõuab samade pöörete juures enam. Lihaste areng pole veel samal tasemel, aga varsti on ka need kiud konditsioonis, mille järel läheb täiel raual tulistamiseks.

*Tegemist ei ole Kalevipoja künnivaoga.

Piltidel atleedid Elvast ja Tabinalt

4 kommentaari:

Michael ütles ...

I can't read any of the text, but I can tell you are in Arizona. Does that mean you will be at the orienteering in Tucson?

Michael

Markus ütles ...

We're based in Flagstaff so I suppose Tucson lies a bit too far. But what kind of event and when will it be held?

Anonüümne ütles ...

The event in Tucson is a 2-day competition on Feb 23-24. The U.S. team is also having some sort of open (anyone is welcome) training on Feb 21-22.

Info is at:

http://www.attackpoint.org/eventdetail.jsp/event_1496

Here is a bit of the terrain:

http://okansas.blogspot.com/2005/11/best-orienteer-in-north-america.html

Michael

Markus ütles ...

Map looks interesting but we'll unfortunately leave already on Feb 10.

At first I hadn't planned to run any competitions here at all, but then I found a competition near PHX the same day I'm flying home.
It's probably a small event, but at least an organized one.

Thanks for the tip anyway!